Duurzaamheid & Kachelspecialist Van Walsem

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds grotere rol gaan spelen bij consumenten en bedrijven. We zijn als maatschappij continu bezig met het maken van de juiste duurzame keuzes voor producten en diensten om zo een steentje bij te dragen aan een betere en gezondere wereld. Ook wij zien het belang in van duurzaamheid en proberen ons hier zo veel mogelijk op aan te passen. Samen met onze klanten en andere organisaties kunnen we een groot verschil maken voor de toekomst. 


Waarom is duurzaamheid belangrijk? 


De wereldbevolking groeit steeds harder, waardoor de vraag naar voedsel en andere producten ook fors stijgt. Deze grote vraag naar voedsel en producten hebben een grote impact op mens en milieu. Om deze impact te verkleinen is het belangrijk om samen te kijken naar oplossingen om te voldoen aan de toenemende vraag en daarbij tevens rekening te houden met mens en milieu. Door samen te werken en te zoeken naar duurzame oplossingen kunnen we de komende generaties ook laten genieten van de prachtige dingen die de wereld te bieden heeft. 


Duurzaamheid betreft stoken en verschillende haarden


Duurzaamheid is vaak niet het eerste woord waar aan gedacht wordt bij het stoken van hout. Veel consumenten zetten vraagtekens bij het stoken van hout en de schadelijke afvoergassen die daarbij vrijkomen. De openhaard wordt als een van de boosdoeners, naast o.a. de vuurkorf, aangewezen. Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een openhaard in vergelijking met een gesloten houthaard? Wij willen u vanuit onze expertise hier meer inzicht in geven:


Wanneer spreken we over een open haard?


Er is sprake van een openhaard als het geen ruitje heeft en de zuurstof vanuit de ruimte direct in de haard kan komen. 


Wanneer spreken we over een gesloten haard? 


Er is sprake van een gesloten haard als het wel een ruitje heeft en de zuurstof vanuit de ruimte eerst langs de verbrandingskamer wordt geleid (en opgewarmd) en dan pas in de verbrandingskamer komt.


De voor- en nadelen van een open haard


Wij kunnen concluderen dat de open haard meer sfeer biedt vanwege het geknisper van de houtblokken en de houtgeur. Wat betreft de milieuvriendelijkheid scoort de open haard erg laag. Er gaat veel warmte verloren en heeft een hoge uitstoot van schadelijke stoffen ten opzichte van de gesloten haard.


De voor- en nadelen van een gesloten haard


De gesloten haard heeft een ruitje voor de verbrandingskamer waardoor hij moet inleveren op het geknisper van houtblokken en de houtgeur. Dit compenseert de houtkachel door een altijd juiste verbranding (mits aan alle factoren voldaan worden) en daardoor mooier vlammenspel. Op het gebied van milieuvriendelijkheid bent u met een recente gesloten houthaard beter uit.


Wij zijn het eens dat "open" haarden niet verantwoord en schoon zijn. Een open haard past daarom niet meer in de hedendaagse maatschappij. Omdat wij ons inzetten voor een duurzaam milieu kiezen wij ervoor om geen "open" haarden meer te verkopen of te plaatsen. Wij zien tevens dat in steeds meer gebieden een stookverbod op openhaarden komt, waardoor dit ook niet meer mogelijk is. 


Van Walsem is een bedrijf dat verantwoord, schoon, veilig en sfeervol stoken mogelijk maakt. Wij verkopen en monteren alleen volwaardige producten die staan voor duurzaamheid. Dit is te zien in ons assortiment. Wij hebben een select aantal A-merken beschikbaar waar u op kunt vertrouwen. Onze medewerkers hebben veel kennis en nemen de tijd om keer op keer kwaliteit te leveren. 


Mocht u meer informatie willen betreft duurzaamheid of over Van Walsem, neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers. 


Lees ook deze blogs:


Duurzame manier van stoken


Milieuvriendelijkheid van elektrische kachels


De Zwitserse stookmethode