Houd u er rekening mee dat wij van 29 april t/m 11 mei beperkt open zijn?

Wat is een duurzame manier van houtstoken? Bestaat dat eigenlijk wel? Op deze vragen en nog meer gaan we in bij deze blog.

DUURZAME MANIER VAN STOKEN

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker begrip geworden. En terecht, want het is van groot belang om een steentje bij te dragen aan een gezondere en betere wereld. Zo kunnen we de prachtige dingen hier op aarde behouden voor de volgende generatie. Een manier om de duurzaamheid te bevorderen is ‘duurzaam stoken’. Wat betekend het?

DUURZAAM STOKEN = MINDER STOKEN

Duurzaam stoken is naar onze mening ‘minder stoken’, dus niet elke ruimte op 20 graden willen hebben. Of de thermostaat enkele graden lager zetten. Want we beseffen dat alle energiebronnen voor- en nadelen hebben. Een pellet kachel heeft minder milieubelastende uitstoot. Alleen, als heel Nederland zou overstappen op een pellet kachel, worden er meer bomen gekapt, dan er groeien. Een warmtepomp is ook een prachtige oplossing om duurzaam te verwarmen maar gebruikt veel stroom (die ook opgewekt moet worden). Aan deze voorbeelden kan je zien dat er geen perfecte oplossing is voor duurzaam verwarmen. De uitdaging ligt naar onze mening vooral in het ‘genoegen nemen met minder’. Want met plaatselijk of lokaal verwarmen (bijv. alleen woonkamer en keuken) wordt er minder energie verbruikt dan met centraal verwarmen. 

EEN DUURZAME MANIER VAN STOKEN

Een duurzame manier van stoken kunt u herkennen aan de volgende factoren:

  1. Minder CO2-uitstoot (schoner).
  2. Besparen van energie.
  3. Minder fijnstof.

Een duurzame manier van stoken is per brandstof verschillend. We hebben het dan over de volgende brandstoffen:

  • Hout
  • Gas
  • Pellets
  • Elektrisch

We gaan ze één voor één langs.

DUURZAAM STOKEN MET EEN HOUTKACHEL

Wanneer er in een houtkachel een slechte verbranding plaatsvindt krijg je een relatief hoge uitstoot van fijnstof (en meestal ook rook en stank), wat niet duurzaam is. Om een juiste verbranding te krijgen, wat beter is voor het milieu, zijn de volgende factoren van groot belang:

  1. Soort brandstof  
  2. Juiste stookmethode
  3. Verbrandingstechniek houthaard/kachel
  4. Goede installatie van haard/rookkanaal door DE-erkend bedrijf
  5. Weersomstandigheden (mistig en windstil, verwijzing naar stookalert)

De haardenbranche investeert veel in het ontwikkelen van schone verbrandingstechnieken. Met de huidige verbrandingstechnieken kan de uitstoot enorm verminderd worden. Ten opzichte van de oude openhaard heeft de huidige houtkachel ongeveer 85% minder fijnstofuitstoot. De huidige verbrandingstechniek kan je herkennen aan het energielabel (A of A+), en hoog rendement (meer dan 70%).

Naast de verbrandingstechniek is een goede installatie van haard en/of rookkanaal van groot belang. Allereerst is een veilige (brandgevaar, etc.) en vakkundige installatie (door mensen met kennis) belangrijk. Daarnaast wordt ook het juiste uitmondingsgebied van het rookkanaal bepaald zodat er optimaal rekening wordt gehouden met de omgeving. Daarnaast is een DE-erkend bedrijf op de hoogte van de beste stooktechnieken en zal deze ook uitleggen. 

IS EEN GASHAARD DE OPLOSSING?

Een lastige vraag, waar voor beide kanten argumenten te noemen zijn. Enerzijds is de gashaard een goede oplossing omdat het eenvoudig is in gebruik, het minder fijnstof uitstoot heeft (er komt geen rook uit de schoorsteen) en minder kans op overlast heeft in de omgeving. Anderzijds is de gashaard geen goede oplossing omdat het een hogere CO2-uitstoot heeft. Daarom valt het niet onder ‘duurzaam stoken’. De CO2 uitstoot kan verlaagd worden, als er met de gashaard, niet centraal, maar lokaal verwarmd wordt. Dan is niet elke ruimte even warm, maar er wordt wel minder energie gebruikt en dat maakt de gashaard minder milieubelastend. Wij kiezen er voor om alleen gashaarden in ons assortiment op te nemen die B of hoger hebben (A is het hoogste, D is het laagste). Daarbij zijn onze gashaarden relatief eenvoudig om te bouwen naar andere gassoorten, zoals biogas (uit o.a. organisch afval) of hoogcalorisch gas (lees: gas uit het buitenland. Gas uit Groningen is laagcalorisch). Dat geeft toekomstperspectief!

IS DE PELLET KACHEL DE BESTE OPLOSSING? 

Het voordeel van een pellet kachel is het automatische proces van verbranding met als gevolg minder fijnstofuitstoot dan de moderne houtkachel. Om er voor de te zorgen dat de pellet kachel een goede oplossing is, is het belangrijk om te kijken naar de soort brandstof, installatie, onderhoud en afstelling van de pellet kachel.

Een rookkanaal dat niet juist is geïnstalleerd zal nadelige invloed hebben op het verbrandingsproces, waardoor de uitstoot ook weer toe gaat nemen. Onderhoud van een pellet kachel zorgt voor veiliger gebruik, en heeft een blijvend positieve invloed op het verbrandingsproces. Wanneer er roetafzetting ontstaat, ontstaan er andere luchtstromen, waardoor het verbrandingsproces negatief beïnvloed wordt. 

Als een pellet kachel niet op een juiste wijze is afgesteld, zal er meer uitstoot zijn. Daarom zal er tijdens de installatie een juiste verhouding tussen pellet toevoer en lucht worden afgesteld. Als er dan later een andere pellet korrel wordt gebruikt, moet de afstelling ook weer aangepast worden. 

Als de bovenstaande factoren niet goed in acht worden genomen, zal de pellet kachel niet schoner zijn dan elke andere manier van stoken die er is. 

DUURZAAM STOKEN MET KACHELSPECIALIST VAN WALSEM

Wij, als bedrijf, hechten er grote waarde aan om op een zo duurzame manier stoken mogelijk te maken. 

Dat kunt u bij ons zien op de volgende manieren:

  1. Wij verkopen geen open haarden meer.
  2. Wij hebben alleen houtkachels en pellet kachels die een energielabel A of hoger hebben.
  3. Wij bieden de klant de mogelijkheid om de haard of kachel door ons te laten inspecteren en onderhouden.
  4. In onze showroom maken wij gebruik van een CV pellet kachel en CV houtkachel.
  5. We maken gebruik van zonnepanelen waarmee we onze showroom grotendeels van energie voorzien.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »