Kennisbank

Milieuvriendelijkheid van elektrische kachels

Een elektrische haard is in opkomst. De reden is ten eerste dat fabrikanten een steeds realistischer vuurbeeld weten te creëren en ten tweede omdat het een milieuvriendelijke haard is. Zeker als u gebruik maakt van zonnepanelen of een andere vorm van groene stroom.

Elektrische kachels minder schadelijk voor het milieu?

De elektrische haard is ten opzichte van een hout, gas en pelletkachel milieuvriendelijker. Enerzijds gebruikt de elektrische haard wel stroom, maar anderzijds is er bij een deze haard geen sprake van uitstoot van rookgassen. 

U kunt de impact op het  milieu, bij het gebruiken van stroom, verlagen door gebruik te maken van zonnepanelen of andere vormen van groene stroom.

Welke elektrische kachel heb ik nodig?

Wij willen u enkele aandachtspunten meegeven voordat we ingaan op de vraag hoe u het beste kunt bepalen welke elektrische kachel u nodig heeft. 

Allereerst kunt u met een elektrische kachel niet de volledige ruimte verwarmen. Het vermogen van een elektrische kachel (tot circa 2 Kw) is daarvoor te laag. 

Ten tweede is de stralingswarmte van een elektrische haard minder behaaglijk dan de stralingswarmte van een hout-/gashaard. De verwarming van een elektrische haard is vergelijkbaar met de verwarming van een radiator. De verwarming van een hout-/gashaard is intenser. 

Daarnaast is het vuurbeeld van een elektrische haard een imitatie van het vuurbeeld van een houthaard, Er is dus geen sprake van echte vlammen.

Aan de hand van de bovenstaande punten, geven wij u enkele overwegingen mee die van belang zijn in uw zoektocht naar de elektrische haard die bij u past:

Hoofdzakelijk sfeer of verwarming?

Er zijn elektrische haarden die alleen sfeer geven en modellen die ook kunnen verwarmen. Het verwarmingselement is relevant wanneer u dicht bij de elektrische kachel zit. 

Welke uitvoering?

Daarnaast heeft u verschillende uitvoeringen:

1. Inbouw

2. Inzet

3. Vrijstaand

4. Hangend

5. Cassette

Welk vuurbeeld?

Een elektrische kachel heeft verschillende vuurbeelden:

1. Inventieve verlichting van de houtset.
Hier wordt door middel van Ledverlichting de houtblokken verlicht.

https://www.faber-fires.eu/wp-content/uploads/2017/04/Synergy-min-e1494505329446.jpg

2. 3-dimensionaal vuurbeeld met rookeffect.
Dit vuurbeeld maakt een einde aan het platte vuurbeeld en creëert met water, licht, warmte en een verdamper een mooi vlammenspel.

https://www.faber-fires.eu/wp-content/uploads/2017/05/Faber-sfeer-video-1-Elektrisch-1280x720.jpeg

3. Een levensecht vlammenspel, geknisper en vonkjes.
Door middel van de techniek gebaseerd op Pepper’s Ghost wordt er een illusie van vuur gecreëerd met een levensecht vlammenspel, hoorbaar geknisper en vonkjes die zelfs weg lijken te springen.

https://www.faber-fires.eu/wp-content/uploads/2017/04/Dimplex-Sunningdale-3-min.jpg

Wij raden u aan om het vuurbeeld in het echt te bekijken om een realistisch beeld te krijgen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een elektrische kachel?

De prijs van aanschaf van een elektrische kachel varieert van 1000 tot 4000 euro. Het verbruik van een elektrische haard kan worden uitgesplitst in drie componenten:

1. Verlichting
Er zijn elektrische haarden met conventionele verlichting en met ledverlichting. Met conventionele verlichting gebruikt het verlichtings gedeelte ca. 70 W p/uur. Met led verlichting is dat ca. 10 W p/uur.

2. Verwarming
Elektrische haarden met een verwarmingselement gebruiken van ca. 1500 W p/uur. Het verlichtings gedeelte en verwarmings gedeelte zijn afzonderlijk te gebruiken. 

3. Water
Elektrische haarden die een 3-dimensionaal vuurbeeld met rookeffect hebben maken ook gebruik van water. Een vol reservoir van circa 1 liter brand 8-10 uur.

Aanschaf van een elektrische kachel

Het grote voordeel van een elektrische haard is dat je geen rookkanaal nodig hebt, waardoor plaatsing bijna overal mogelijk is. Ook hoeft er met de inbouw minder rekening gehouden te worden met hoge temperaturen. Veelal volstaat een (geaarde) wandcontactdoos in de buurt van de haard. Dit alles zorgt voor lagere installatiekosten.

Mocht u het vuurbeeld van een elektrische haard in echt willen zien, wij hebben in onze showroom een elektrische haard staan.