Kennisbank

Onderhoud van uw haard

De herfst-/winterseizoen komt eraan. Een periode waarin de bladeren van de bomen vallen, de temperatuur daalt en (hopelijk) de wonderlijke winterwereld zichtbaar gaat worden. 

Het stookseizoen begint weer. Wat is het een heerlijke gedachte om dan weer uw kachel of haard aan te steken en te genieten van de sfeer en warmte die dit geeft. 

Nu adviseren wij altijd om vóór het stookseizoen uw kachel of haard een onderhoudsbeurt te (laten) geven. Maar waarom?

Waarom het belangrijk is uw kachel goed te onderhouden?

Een kachel is een technisch complex product en moet daarom ook goed onderhouden worden. En wel om de volgende redenen:

 1. Als een gashaard tijdig wordt onderhouden, wordt voorkomen dat de kwaliteit van de verbranding verslechterd wat slecht is voor het milieu, en zal het rendement behouden blijven wat weer ten goede komt van het gasverbruik..
 2. Wanneer het rookkanaal van een houtkachel wordt schoongemaakt, wordt voorkomen dat er brandgevaarlijke stoffen (creosoot) in de schoorsteen ophopen.
 3. Een pellet kachel is gevoelig voor vervuiling door de elektronische onderdelen. Als u het laat onderhouden, kunt u voorkomen dat er storingen komen op momenten dat u de pellet kachel hard nodig heeft.
 4. De meeste verzekeringen kijken bij calamiteiten (zoals schoorsteenbrand) of u uw rookkanaal / haard heeft laten onderhouden.
 5. Bij de meeste haardenfabrikanten hangt de garantie termijn van de haard af van het onderhoud aan de haard. 

Onderhoud gashaard

Wij adviseren u om bij veelvuldig gebruik (meer dan 10 uur per week in de winterperiode) uw gashaard jaarlijks te onderhouden. Dit is om de veiligheid en kwaliteit van de volgende punten te garanderen:

 • Het reinigen van de buitenkant en binnenkant van het glas (let op! Ontspiegeld glas moet op de juiste manier behandeld worden om beschadiging te voorkomen).
 • Het reinigen van de branders van de gashaard.
 • Reinigen van de ontsteking
 • Het controleren van de afstellingen van de gashaard.
 • Verbrandingsproces controleren

U kunt zelf de buitenkant en binnenkant van het glas schoonmaken. Let op!: zorg ervoor dat de brander decoratie (bijv. houtstammen) op de juiste plaats blijven liggen.

Wilt u hier meer over weten? Wij hebben een blog geschreven over het onderhouden van een gashaard

Onderhoud pelletkachel

Een pelletkachel is ten op zichte van een gashaard een heel ander product. Een pelletkachel is een innovatief product waarmee u onder andere een tijdschema kan instellen wanneer de kachel aan of uit moet gaan. Omdat de pelletkachel meer technologie bevat maakt het het systeem ook kwetsbaarder. Vanwege de kwetsbaarheid, maar ook om te voorkomen dat het rendement verlaagd wordt of minder schoon gestookt wordt, raden we u aan zelf uw kachel wekelijks te onderhouden en jaarlijkse een groot onderhoud te geven. 

Klein onderhoud (min. 1x per week): 

 • Buitenkant van de pelletkachel
 • Het glas schoonmaken
 • Brander ruimte schoonmaken
 • Brander bak reinigen
 • Aslade legen

Groot onderhoud (na circa 1800 branduren):

 • Rookgaskanalen systeem reinigen
 • Rookgas ventilator reinigen
 • Sensoren reinigen en controleren
 • Rookkanaal reinigen
 • Afstellingen controleren en resetten van de bedrijfsuren

U kunt het kleine onderhoud zelf uitvoeren. Wij adviseren u om het grote onderhoud door een gespecialiseerd bedrijf uit te laten voeren. Want fabrikanten koppelen hun garantietermijn aan de onderhoudscyclus die uitgevoerd moet worden door een gespecialiseerd bedrijf. U leest meer over het onderhouden van een pelletkachel op onze blog. 

Onderhoud houtkachel

Heeft een houtkachel ook onderhoud nodig? Bij een houtverbranding komen er afvalstoffen vrij die via het kanalen systeem in de haard en het rookkanaal afgevoerd worden.

Indien er geen onderhoud uitgevoerd zou worden kunnen deze verstopt raken. Bij vervuiling treed er ook verandering in het verbrandingsproces op met als gevolg een slechtere verbranding (meer uitstoot/ slecht voor het milieu).

Onderhoud houtkachel:

 • Rookkanaal reinigen
 • Kanalensysteem van de haard reinigen
 • Pakkingen controleren en indien nodig vervangen
 • Lucht toevoeropeningen reinigen 

Het onderhoud van uw kachel uitbesteden

Met het onderhouden van uw rookkanaal-/gashaard-/pelletkachel behaalt u veel voordelen. U stookt veiliger en schoner met een goed onderhouden kachel en tijdig onderhoud geeft véél minder kans op storingen. 

Door de jaren heen hebben wij veel kennis en expertise opgebouwd met het onderhouden van rookkanaal, houtkachel, pelletkachel of gashaard. Om kwaliteit te leveren werken wij met eigen onderhoudsmonteurs. Indien u gebruik maakt van ons abonnement systeem ontzorgen wij u voor het jaarlijks onderhoud van uw kachel. Wilt u uw haard, kachel of rookkanaal laten onderhouden, neem gerust contact op. Dit kan ook via het contactformulier op onze website.