6-12-2018

Houtgestookte haarden

5 tips voor aanschaf houthaard

5 TIPS WAAR U OP MOET LETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN HOUTHAARD

1. KACHEL VOOR DE SFEER OF OOK VOOR WARMTE?

Als eerste is het belangrijk om na te denken met welk doel u een houthaard wilt aanschaffen. Is het voor de gezelligheid, bijverwarming of hoofdverwarming? Bij gezelligheid is het beter om een houthaard te kiezen die een laag vermogen heeft. Hierdoor heeft u een groter vuurspel, zonder dat het direct te warm gaat worden. Je kiest voor bijverwarming als bijvoorbeeld de verwarming op zich geen hoofddoel is, maar dat het soms wel nuttig kan zijn om een warmte boost te creëren. In deze situatie kan voor een hoger vermogen gekozen worden dan bij gezelligheid. Bij hoofdverwarming gaat de houtkachel een ruimte verwarmen, omdat er weinig tot geen andere verwarmingsbronnen zijn (bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming). In deze situatie kan gekozen worden voor een hoger vermogen dan bij gezelligheid of bijverwarming, maar moet er alsnog rekening gehouden worden met de ruimte waarin de houthaard opgesteld staat (zie ‘de grootte van uw woning’).

2. GEBRUIK VAN DE KACHEL

De houthaard is een mooi en tegelijkertijd technisch product. En daarom is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten. Allereerst is het belangrijk om te kijken welke verbrandingstechniek de houtkachel heeft. Je kunt dit onder andere weten door te kijken of het ruitje van de kachel goed schoon blijft, de lucht voorverwarmd wordt en dat je een groot regelbereik hebt. Als tweede hebben de huidige houthaarden meestal een eenvoudige bediening, waarbij door middel van één schuif de gehele zuurstoftoevoer geregeld kan worden. Dit geeft gemak en zorgt ervoor dat de zuurstofregeling automatisch goed op elkaar is afgestemd. Ten derde is het van belang om te letten op het rendement van de kachel. Als laatste adviseren wij u te kijken naar het ecolabel van de houthaard. Hoe hoger het ecolabel, hoe schoner de verbranding.

3. VERSCHILLENDE SOORTEN BRANDSTOF

Bij de houtkachel hoort ook brandstof. Alleen loofboomhout is geschikt voor het stoken met uitzondering van kastanje, linde en wilg. Naaldboomhout is alleen geschikt voor aanmaakhout, maar niet tijdens het stoken van de houthaard omdat het veel hars bevat en daardoor veel vonken en rook vrijkomt bij het verbranden van het hout. (Zie https://www.kachelspecialist.nl/kennisbank/welk-houtsoort-is-het-beste)

Daarnaast het van belang om te controleren of het hout schoon en droog is (Zie https://www.kachelspecialist.nl/kennisbank/de-juiste-vochtgehalte-van-uw-hout)

4. DE GROOTTE VAN UW WONING

Een houtkachel heeft een vermogen en aan de hand van verschillende factoren kunt u bepalen welk gewenst vermogen er nodig is. Allereerst is het aantal kubieke meters (m3) van de ruimte belangrijk. Hoe groter de ruimte, hoe groter het vermogen. Naast de inhoud van ruimte, moet u ook rekening houden met de plaats waarin de houthaard opgesteld staat. Want je kunt niet rekenen met alle ruimtes die je wilt verwarmen, maar alleen het bereik van de houtkachel. Ter verduidelijking een voorbeeld van de bijgevoegde afbeelding waarin een L-vormige kamer wordt weergegeven. Alleen de inhoud van het blauwgekleurde gedeelte kan berekend worden. Als de keuken erbij betrokken wordt, wordt er al snel een te hoog vermogen gekozen. Het gevolg zal zijn dat als de houthaard aangestoken wordt, het in de woonkamer te snel warm wordt en in de keuken bijna niet warm te krijgen is.

Daarnaast speelt ook de mate van isolatie van het huis een rol bij het bepalen van het vermogen van uw houthaard. Hoe beter geïsoleerd de ruimtes zijn, des te beter de warmte vastgehouden wordt. Bij goed geïsoleerde ruimtes adviseren wij een lager vermogen te kiezen omdat de warmte niet snel weg zal gaan. Bij een minder goed geïsoleerde ruimte kan voor een hoger vermogen gekozen worden omdat de warmte sneller verdwijnt.

Met deze factoren maakt u een goed begin om het juiste vermogen te bepalen voor uw houtkachel. Hiernaast zijn er nog meer factoren waar rekening mee gehouden dient te worden, laat u daarom adviseren door een deskundige om de juiste beslissing te maken.

WELKE HOUTHAARD PAST BIJ UW INTERIEUR?

Er is veel keuze op het gebied van houthaarden en wij begrijpen goed dat u de houthaard wilt kiezen die het beste bij uw interieur past. Je hebt verschillende soorten stijlen: Landelijk, modern, klassiek, etc. Daarnaast heb je ook houthaarden in allerlei soorten en maten. Om uw persoonlijke smaak te ontwikkelen binnen de vele mogelijkheden zijn er verschillende acties die u kunt ondernemen:

1 - Op onze website vindt u onze gehele haarden collectie.
2 - U kunt u laten inspireren door de grootste inspiratiebron op het gebied van haarden en kachels (https://www.kachelspecialist.nl/kennisbank/inspiratieplatform-haarden-en-kachels-bij-orienteren).
3 - U kunt bij ons langskomen in de showroom en laten inspireren door verschillende brandende opstellingen en laten adviseren door een deskundige.

HOUTHAARD KOPEN

Om de juiste keuze te maken in de aanschaf van de haard is het advies van een deskundige onmisbaar. De bovenstaande tips zijn een greep uit belangrijke overwegingen rondom het kopen van een houthaard. Wij geven door middel van deze tips u een beeld waaraan u moet denken bij het aanschaffen van een houtkachel.

Voor deskundig advies kunt u bij ons een afspraak maken in de showroom of bij u thuis. Wij gaan voor kwaliteit en wij helpen u graag om uw droom haard te vinden.

8-12-2018

Houtgestookte haarden
Welk houtsoort is het beste?

Welk houtsoort is het beste?

Er is onderzocht welke houtsoorten je wel het beste kunt gebruiken en welke niet bij het houtstoken. Lees meer

6-12-2018

Gashaarden

Gashaard onderhouden

Het onderhouden van uw gashaard is belangrijk, om er langer en optimaal van te kunnen genieten. Daarnaast is het ook belangrijk voor de veiligheid. Daarom leggen wij u graag uit hoe wij gashaard onderhouden en hoe dit in zijn werk gaat. Wilt u dit liever uitbesteden? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.Lees meer

6-12-2018

Houtgestookte haarden

De Zwitserse stookmethode

Je hoort steeds meer over de Zwiterse stookmethode, maar wat betekent het eigenlijk?Lees meer

6-12-2018

Houtgestookte haarden

Wat is het verschil tussen een open en gesloten houthaard?

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN OPEN EN GESLOTEN HOUTHAARD?  Lees meer

6-12-2018

Houtgestookte haarden

Welke houthaard past bij mij

Er is een groot aanbod op het gebied van houthaarden.Lees meer

6-12-2018

Partners & merken

Panel wood 3D houten wandbekleding

Je kunt de muren in uw woning op verschillende manieren bekleden, één van de mogelijkheden is Panel Wood.Lees meer

6-12-2018

Overig

4 gouden tips bij de aanschaf van uw haard

4 gouden tips Lees meer

6-12-2018

Overig

Kan een openhaard nog steeds gestookt worden?

Er is in Nederland veel commotie rondom het hout stoken en de schadelijke afvoergassen die daarbij vrijkomen. Lees meer

6-12-2018

Accessoires

Krokodillentang- eenvoudig een houtblok plakken

Vindt u het vervelend om een houtblok te pakken en in de houtkachel te leggen omdat je handen vies kan worden of je splinters in je handen kan krijgen? Met de krokodillentang lossen wij het voor u op.Lees meer

6-12-2018

Gashaarden

Wat is het verschil tussen een open of gesloten haard

HET VERSCHIL TUSSEN EEN OPEN OF GESLOTEN GASHAARDLees meer

6-12-2018

Gashaarden

Nieuw: Vonkengenerator van Kalfire

De nieuw vonkengenerator van KalfireLees meer

17-11-2018

Actueel

Waarom is kachel onderhoud zo belangrijk?

Bij van Walsem hebben wij een breed assortiment aan kachels. Het onderhouden van deze kachels gebeurt echter niet altijd even zorgvuldig en kan gevaarlijke situaties opleverenLees meer

6-10-2018

Actueel
De blog is in bewerking!

De blog is in bewerking!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat.Lees meer

6-10-2018

Actueel

Pelletkachel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla facilisis at vero eros et accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril delenit augue duis dolore te feugait nulla facilisi.Lees meer

6-10-2018

Onderhoud van uw haard

Gashaard

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequatLees meer

6-10-2018

Onderhoud van uw haard

onderhoud gashaard

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.Lees meer

1-10-2018

Video

Blog video

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.Lees meer