Ben je op zoek naar een houthaard of kachel, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Dan hebben wij 5 tips waar je op kunt letten voordat je een haard of kachel aanschaft. Deze beschrijven wij verder hieronder:

1. KACHEL VOOR DE SFEER OF OOK VOOR WARMTE?

Als eerste is het belangrijk om na te denken met welk doel u een houthaard wilt aanschaffen. Is het voor de gezelligheid, bijverwarming of hoofdverwarming? Bij gezelligheid is het beter om een houthaard te kiezen die een laag vermogen heeft. Hierdoor heeft u een groter vuurspel, zonder dat het direct te warm gaat worden.

Je kiest voor bijverwarming als bijvoorbeeld de verwarming op zich geen hoofddoel is, maar dat het soms wel nuttig kan zijn om een warmte boost te creëren. In deze situatie kan voor een hoger vermogen gekozen worden dan bij gezelligheid.

Bij hoofdverwarming gaat de houtkachel een ruimte verwarmen, omdat er weinig tot geen andere verwarmingsbronnen zijn (bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming). In deze situatie kan gekozen worden voor een hoger vermogen dan bij gezelligheid of bijverwarming, maar moet er alsnog rekening gehouden worden met de ruimte waarin de houthaard opgesteld staat (zie ‘de grootte van uw woning’).

 

2. GEBRUIK VAN DE KACHEL

De houthaard is een mooi en tegelijkertijd technisch product. En daarom is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten. Allereerst is het belangrijk om te kijken welke verbrandingstechniek de houtkachel heeft. Je kunt dit onder andere weten door te kijken of het ruitje van de kachel goed schoon blijft, de lucht voorverwarmd wordt en dat je een groot regelbereik hebt. Als tweede hebben de huidige houthaarden meestal een eenvoudige bediening, waarbij door middel van één schuif de gehele zuurstoftoevoer geregeld kan worden. Dit geeft gemak en zorgt ervoor dat de zuurstofregeling automatisch goed op elkaar is afgestemd. Ten derde is het van belang om te letten op het rendement van de kachel. Als laatste adviseren wij u te kijken naar het ecolabel van de houthaard. Hoe hoger het ecolabel, hoe schoner de verbranding.

 

3. VERSCHILLENDE SOORTEN BRANDSTOF

Bij de houtkachel hoort ook brandstof. Alleen loofboomhout is geschikt voor het stoken met uitzondering van kastanje, linde en wilg. Naaldboomhout is alleen geschikt voor aanmaakhout, maar niet tijdens het stoken van de houthaard omdat het veel hars bevat en daardoor veel vonken en rook vrijkomt bij het verbranden van het hout. Daarnaast het van belang om te controleren of het hout schoon en droog is. 

 

4. DE GROOTTE VAN UW WONING

Een houtkachel heeft een vermogen en aan de hand van verschillende factoren kunt u bepalen welk gewenst vermogen er nodig is. Allereerst is het aantal kubieke meters (m3) van de ruimte belangrijk. Hoe groter de ruimte, hoe groter het vermogen. Naast de inhoud van ruimte, moet u ook rekening houden met de plaats waarin de houthaard opgesteld staat. Want je kunt niet rekenen met alle ruimtes die je wilt verwarmen, maar alleen het bereik van de houtkachel.

Als je bijvoorbeeld een een keuken en woonkamer hebt, maar de kachel staat voornamelijk aan de kant van de woonkamer, dan wordt het in de woonkamer te snel warm en in de keuken bijna niet warm.

Daarnaast speelt ook de mate van isolatie van het huis een rol bij het bepalen van het vermogen van uw houthaard. Hoe beter geïsoleerd de ruimtes zijn, des te beter de warmte vastgehouden wordt. Bij goed geïsoleerde ruimtes adviseren wij een lager vermogen te kiezen omdat de warmte niet snel weg zal gaan. Bij een minder goed geïsoleerde ruimte kan voor een hoger vermogen gekozen worden omdat de warmte sneller verdwijnt.

Met deze factoren maakt u een goed begin om het juiste vermogen te bepalen voor uw houtkachel. Hiernaast zijn er nog meer factoren waar rekening mee gehouden dient te worden, laat u daarom adviseren door een deskundige om de juiste beslissing te maken.

 

WELKE HOUTHAARD PAST BIJ UW INTERIEUR?

Er is veel keuze op het gebied van houthaarden en wij begrijpen goed dat u de houthaard wilt kiezen die het beste bij uw interieur past. Je hebt verschillende soorten stijlen: Landelijk, modern, klassiek, etc. Daarnaast heb je ook houthaarden in allerlei soorten en maten. Om uw persoonlijke smaak te ontwikkelen binnen de vele mogelijkheden zijn er verschillende acties die u kunt ondernemen:

1 - Op onze website vindt u onze gehele haarden collectie.
2 - U kunt u laten inspireren door de grootste inspiratiebron op het gebied van haarden en kachels 
3 - U kunt bij ons langskomen in de showroom en laten inspireren door verschillende brandende opstellingen en laten adviseren door een deskundige.

 

HOUTHAARD KOPEN

Om de juiste keuze te maken in de aanschaf van de haard is het advies van een deskundige onmisbaar. De bovenstaande tips zijn een greep uit belangrijke overwegingen rondom het kopen van een houthaard. Wij geven door middel van deze tips u een beeld waaraan u moet denken bij het aanschaffen van een houtkachel.

Voor deskundig advies kunt u bij ons een afspraak maken in de showroom of bij u thuis. Wij gaan voor kwaliteit en wij helpen u graag om uw droom haard te vinden.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »