Ontdek in deze blog waarom open haarden in Nederland onder vuur liggen vanwege schadelijke uitstoot en leer over de voor-en nadelen van open en gesloten haarden.

Er is in Nederland veel commotie rondom het hout stoken en de schadelijke afvoergassen die daarbij vrijkomen. De open haard wordt als een van de boosdoeners aangewezen, naast onder andere de vuurkorf.

Wat is de reden dat een open haard niet gewenst is? Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een open haard in vergelijking met een gesloten houthaard? Wij willen vanuit onze expertise u hierin meer inzicht geven.

 

HET VERSCHIL TUSSEN EEN OPEN HAARD EN EEN GESLOTEN HAARD

Er is sprake van een open haard als er geen ruitje aanwezig is en de zuurstof vanuit de ruimte direct in de haard kan komen. Er is sprake van een gesloten haard als er wel een ruitje is en de zuurstof vanuit de ruimte eerst langs de verbrandingskamer wordt geleid (en opgewarmd) en dan pas in de verbrandingskamer komt.

 

VOOR- EN NADELEN VAN BEIDE HAARDEN

Wij hebben de volgende voor- en nadelen van een open haard en gesloten haard op een rijtje gezet.

Open haard

Gesloten haard

Geknisper van houtblokken, houtgeur en knusse warmte. Wordt als sfeervol en gezellig ervaren.

Door het glas is het geknisper van houtblokken minder hoorbaar.

De warmte komt rechtstreeks in je kamer.

Als eerste wordt de verbrandingskamer verwarmt en dan gaat het de ruimte in.

Rendement 15%. Veel warmte gaat verloren in de schoorsteen. Dus je moet extra veel stoken om de warmte te behouden. Ongunstig voor temperatuur in je kamer en slecht voor het milieu.

Rendement is 80%. Gunstig voor warmte in jou huis, gezondheid van het milieu en portemonnee.

CO-uitstoot van open haard 15 maal hoger dan gesloten haard.

Door gesloten verhoogt de temperatuur in verbrandingskamer. Gevolg is efficiente en schonere verbranding.

Fijnstof uitstoot open haard 50 maal hoger dan gesloten haard.

Door de juiste temperatuur in de verbrandingskamer (min 250 graden) is er altijd sprake van een mooie vlam.

Blijven resten en assen achter die zich gemakkelijker kunnen verspreiden in de woonkamer.

Efficientere verbranding, dus minder resten en ten tweede blijven resten in de haard.

Open haard in de gaten houden in verband met vonken (tussenoplossing is vonkenscherm, maar dat beleemrd wel het vuurbeeld).

Vonken kunnen niet uit de haard komen in verbrand met de geur die het tegenhoud.

Open haard heeft veel verse lucht nodig. Dit is in mechanische geventileerde woningen niet bevordelijk.

 

Gesloten haard is milieuvriendelijkerVanuit het bovenstaande overzicht kunnen wij concluderen dat de open haard meer sfeer biedt vanwege het geknisper van de houtblokken en de houtgeur. Wat betreft de milieuvriendelijkheid scoort de open haard erg laag. Er gaat veel warmte verloren en de open haard heeft een hoge uitstoot van schadelijke stoffen ten opzichte van de gesloten haard.

De gesloten haard heeft een ruitje voor de verbrandingskamer waardoor hij moet inleveren op het geknisper van houtblokken en de houtgeur. Dit compenseert de houtkachel door een altijd juiste verbranding (mits aan alle factoren voldaan worden) en daardoor mooier vlammenspel. Op het gebied van milieuvriendelijkheid bent u met een recente gesloten houthaard beter uit.

 

KACHELSPECIALIST VAN WALSEM KIEST VOOR HET MILIEU

Wij zetten ons in voor een duurzaam milieu, daarom kiezen wij ervoor om geen open haarden meer te plaatsen. Wij zien tevens dat in steeds meer gebieden er een stookverbod op open haarden komt.

Wilt u meer informatie over de open-/gesloten haard? Vraag gerust één van onze adviseurs door contact met ons op te nemen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »