Houd u er rekening mee dat wij van 29 april t/m 11 mei beperkt open zijn?

Ontdek in deze blog verschillende soorten houthaarden, warmteoverdracht en de voordelen van houthaardverwarming. Krijg ook vooral essentiële informatie over het kiezen van de juiste houthaard voor jouw woning. Voor uitgebreid advies productinformatie, nodigen wij jou uit om onze showroom te bezoeken en contact te zoeken.

Er is een groot aanbod op het gebied van houthaarden. Dat heeft het voordeel dat er altijd wel een houthaard tussen zit die het beste aansluit bij uw wensen. Echter kunt u door alle mogelijkheden het overzicht kwijtraken. Wij vertellen u graag wat meer over de mogelijkheden, zodat uw droomhaard een stuk dichterbij komt.

 

SOORTEN HOUTHAARDEN ONDERSCHEIDEN

Er zijn veel verschillende soorten houthaarden verkrijgbaar. Houthaarden kunt u op verschillende manieren van elkaar onderscheiden. Let bij de aanschaf van een houthaard op de volgende punten:Warmteoverdracht

Je kunt de soorten houthaarden van elkaar onderscheiden door de manier van warmteoverdracht. Je hebt warmteoverdracht op drie gebieden: convectie-, stralings- en accumulatie warmte. Bij convectie warmte verplaatst de warmte zich verticaal en warmt de lucht in de ruimte waar de houtgestookte haard staat opgesteld, geleidelijk op. Bij straling verplaatst de warmte zich horizontaal en is de warmte van de haard direct voelbaar. Bij accumulatie wordt de warmte die vrijkomt bij de verbranding eerst opgeslagen in de stenen en gelijkmatig afgestaan aan de ruimte door grotendeels straling. Naast deze warmteoverdracht opties zijn er ook nog CV houthaarden. Bij CV houthaarden wordt een groot deel van de geproduceerde warmte gebruikt om water op te warmen en de CV-ketel te voorzien van warm water. Klik hier om meer te lezen over een CV houthaard.

 

Uitvoeringen

Naast de warmteoverdracht heb je ook nog verschillende uitvoeringen van een houtkachel:

Vrijstaand

Een vrijstaande houthaard is vrij opgesteld in de ruimte. Het voordeel is dat je daardoor veel modellen hebt met verschillende stijlen.

 

Inzet

Een inzethaard is een compacte houthaard die ideaal is om bijvoorbeeld in een bestaande openhaard te plaatsen. Je kunt een inzethaard veelal herkennen aan het feit dat er meer metaal rond het glas zit ten opzichte van een inbouwhaard.

 

Inbouw

Een inbouwhaard wordt grotendeels weggewerkt in een ombouw, waardoor alleen de glasplaat in het zicht blijft.

 

Hangend

Er zijn niet veel modellen meer in omloop wat betreft hangende houthaarden. Dit komt omdat de temperatuur van de houtkachel hoog is en daardoor meer kans geeft op verkleuring van de wand. Bij een gashaard is dit geen probleem, omdat de temperatuur een stuk lager is.

 

VERSCHILLENDE VOORDELEN VAN EEN HOUTHAARD

1- Het sfeervolle levendige, altijd wisselend, vlambeeld, een rustgevend en knabbelend vuur.
2- Hoge temperaturen, dus een intensere warmte vergeleken met andere verwarmingsbronnen.
3- Ten opzichte van CV warmte is er sprake van een minder droge lucht.
4- Goedkope brandstof, voordeliger stoken dan welke vorm van verwarming ook. Zelfs als er hout gekocht moet worden.
5- Een houthaard is niet afhankelijk van elektriciteit, dus ook tijdens stroomuitval heb je er profijt van.

 

DE GROOTTE VAN UW WONING

Hoe groter de ruimte (m3) is waarin de haard opgesteld staat, hoe hoger het vermogen moet zijn van de houthaard om de ruimte te kunnen verwarmen. Naast de grootte van de ruimte is ook de mate van isolatie van het huis belangrijk. In het onderstaande schema kunt u een indicatie zien van het gewenste vermogen:

A = geldt voor een goed geïsoleerde woning. De woning is voorzien

van dubbele beglazing, muurisolatie en vloerisolatie.

B = geldt voor een redelijk geïsoleerde woning. De woning is minimaal voorzien van dubbele beglazing.

C = geldt voor een slecht geïsoleerde woning. De woning heeft geen

van de hierboven genoemde vormen van isolatie.

Let op: De bovenstaande indicatie is ook sterk afhankelijk van de plaats in de ruimte waar de haard staat opgesteld.   

Laat u niet verleiden door het model, maar let vooral op de capaciteit van de haard.

 

KOSTEN VAN EEN HOUTHAARD

Er zijn verschillende aspecten waar u op moet letten bij het aanschaffen van een houthaard. Naast de 5 tips bij de aanschaf van een haard die u hier kunt lezen is het ook van belang om rekening te houden met de bijkomende kosten. In een situatie waar het rookkanaal nog aangelegd moet worden, kan de prijs van een rookkanaal gelijk of zelfs hoger zijn dan de prijs van de houtkachel. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de wet en regelgeving rondom rookkanalen voor houthaarden. Ook hinder voor uw omgeving moet voorkomen worden. Is het rookkanaal al aanwezig? Dan raden wij u aan om, afhankelijk van de leeftijd van het kanaal, deze te laten inspecteren en beoordelen of deze nog aan de huidige regelgeving voldoet.

 

WIJ ADVISEREN U GRAAG OVER ONZE PRODUCTEN!

Wij hopen u met dit artikel meer inzicht te geven waar u aan moet denken bij de aankoop van een houthaard. Door de ruim 80 jaar heen hebben wij veel kennis opgebouwd op het gebied van verwarming en deze kennis willen wij graag met u delen, zodat u weer verder komt in uw zoektocht naar een houthaard.

Wilt u een uitgebreid advies over houthaarden of wilt u geadviseerd worden over het type houthaard die bij u past? Kom dan gerust langs in onze showroom. Bellen of mailen kan uiteraard ook. Wij denken graag met u mee!

 
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »