Ontvang nu inruilkorting door je oude haard te vervangen!

Deze blog biedt inzicht in de Zwitserse stookmethode en waarom deze wordt aanbevolen voor optimaal houtstoken. Leer over de vier belangrijke aspecten die invloed hebben op het stoken en volg het stappenplan voor efficiënter en millieuvriendelijker gebruik van je houthaard of kachel.

Je hoort steeds meer over de Zwiterse stookmethode, maar wat betekent het eigenlijk? Waarom wordt geadviseerd de Zwitserse stookmethode te hanteren? In het onderstaande filmpje legt Benoît de Backer, werkzaam bij een van onze leveranciers, uit wat de Zwitserse stookmethode betekent en hoe je optimaal gebruik kan maken van je houthaard of kachel. (Geen zin om het filmpje te kijken? Lees dan de samenvatting onder het filmpje. Voor de volledige toelichting adviseren wij u het onderstaande filmpje te bekijken.)

VIER FACTOREN DIE INVLOED HEBBEN OP UW HOUTSTOKEN

Als u optimaal uw houthaard stookt heeft u ook veel meer plezier van uw houthaard. Want met de Zwitserse stookmethode komt minder houtrook vrij (en daardoor beter voor het milieu) en u heeft een schonere kachelruit.

 

De volgende vier factoren hebben invloed op het houtstoken:

1. Het type toestel

De nieuwe houthaarden zijn voorzien van een nieuw verbrandingsysteem waar het rendement hoog is en de fijnstof wordt verminderd.

2. De kwaliteit van het rookkanaal

Bij een rookkanaal die goede trek heeft en goed geïsoleerd is, heb je minder rookontwikkeling. Laat je schoorsteen minimaal 1x per jaar vegen!

3. Kwaliteit van de brandstof

Wij adviseren u harde houtsoorten te nemen (zoals eik, berk of beuk) met een vochtpercentage van 10% tot 15%. Het heeft als positief gevolg dat je minder rookontwikkeling hebt.

4. De gebruiker

Door middel van het Nieuwe Stoken zorgt u ervoor dat u uw houthaard of kachel schoon en zuinig stookt.

 

STAPPENPLAN DE ZWITSERSE STOOKMETHODE

De zwitserse stookmethode gaat als volgt:

 

1. Wat heeft u nodig?

  • Houtblokken met een lengte van 25 á 30cm met een dikte van 10cm en een vochtpercentage van 10% tot 15%.
  • Aanmaakhoutjes met een lengte van 10cm en een dikte van 3cm.
  • Aanmaakblokjes (gebruik nooit vloeistof)
  • Lucifers of aanstekers.

2. De houtkachel aansteken (dit wordt uitgelegd in een filmpje van slechts 2 minuten)

 3. Tijdens het stoken

  • Gooi er weer hout bij als de vlammen weg zijn.
  • Zet nooit alle luchtschuiven dicht.

4. Einde van het stoken

  • Gooi er geen houtblokken meer bij.
  • Zet de luchtschuiven pas dicht als de kachel is afgekoeld.

Door de Zwitserse stookmethode zal je je houtkachel zuiniger, schoner en effeciënter stoken.