0317 - 612528

Bij een houthaard moet u de aslade legen en het rooster leegscheppen. Daarnaast moet u het kanaal van de haard laten inspecteren. Moet dit ook allemaal bij een pelletkachel? Daar gaan we hier op in.

De pelletkachel is een innovatief product waarbij het stoken minder werk vereist dan een houtkachel. U kunt dan denken aan het computertje waarmee u kunt instellen wanneer u wilt dat de pelletkachel aangaat of uitgaat. Deze technologie maakt een pelletkachel tegelijkertijd ook kwetsbaarder dan een houtkachel en daarom is het belangrijk om de pelletkachel goed te onderhouden en zo de levensduur te waarborgen. Niet alleen vanwege de kwetsbaarheid raden we onderhoud aan, maar ook om te voorkomen dat het rendement van de pelletkachel naar beneden gaat of dat er minder schoon gestookt wordt. We hebben twee soorten onderhoud bij een pelletkachel: klein en groot onderhoud. Dit onderscheid zal gemaakt worden in deze blog.

WANNEER HEEFT EEN PELLETKACHEL ONDERHOUD NODIG?

Wij raden u aan om het kleine onderhoud minimaal 1 keer per week uit te voeren. Bij het grote onderhoud registreert de pelletkachel zelf zijn onderhoudscyslus en geeft het computertje aan wanneer de pelletkachel onderhoud nodig heeft. Dit wordt gemeten aan de hand van het aantal branduren en daarbij wordt de norm van minimaal 1x onderhoud bij circa 2200 branduren aangehouden.

WELK ONDERHOUD HEEFT EEN PELLETKACHEL NODIG?

Bij het kleine onderhoud wordt ten eerste de buitenkant van de pelletkachel en het glaswerk bedoelt. U kunt de buitenkant schoonmaken met een milde reiniger of vochtige doek. Wij raden het niet aan om chemische of bijtende schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat u daarmee de lak kunt aantasten. Als de pelletkachel is afgekoeld kunt u de kacheldeur openen en het kijkvenster schoonmaken van asresten en vuil met een vochtige doek of glasreiniger. U kunt het glas pas schoonmaken wanneer de pelletkachel is afgekoeld. 

Naast de buitenkant van de pelletkachel en het glaswerk adviseren wij u ook om de branderruimte geregeld schoon te maken. Hiervoor kunt u een speciale asstofzuiger gebruiken om de assen eruit te zuigen. Bij de branderruimte hoort ook de branderkorf, het bakje waarin de pelletkorrels vallen. Om te voorkomen dat er slakvorming optreedt, is het verstandig om ook het branderbakje goed schoon te maken. Daarnaast moet uiteraard de as opvang regelmatig geleegd worden.

Bij het grote onderhoud is het van belang om de volgende onderdelen schoon te maken:

1. Het rookgaskanalen systeem. 

Als er een verbranding plaatsvindt, dan komt er rookgas vrij. Deze gassen worden opgevangen door een rookkanaal in de pelletkachel en afgevoerd naar het rookkanaal. Als dit niet schoongemaakt wordt, dan hopen de afvalstoffen zich op en wordt het kanalensysteem sterk vervuild. Het gevolg hiervan is een slechtere verbranding, lager rendement, meer uitstoot en uiteindelijk storingen en zelfs kans op schoorsteenbrand omdat het rookgaskanaal sterk vervuild is. Je kunt dit vergelijken met een gewone schoorsteen. 

2. De rookgas ventilator. 

Deze ventilator heeft twee functies: De zuurstof aanzuigen van buiten voor de verbranding en 2. zuigt de rookgassen uit de haard en stuwt ze via het rookkanaal naar buiten. Als de ventilator door vervuiling niet meer functioneert, blijven de rookgassen in de verbrandingskamer en is er niet genoeg zuurstof om een juiste verbranding te hebben.

3. Sensoren. 

Er zitten sensoren in de pelletkachel die o.a. rookgastemperatuur meten, temperatuur van pelletvoorraadbak, temperatuur verbrandingskamer en registreert luchtdoorlaat. Als de sensoren vervuild raken zullen er meer onjuiste gegevens gemeten worden en daardoor onnodige foutmeldingen gegenereerd worden. 

4. Het rookkanaal. 

Een rookkanaal is vergelijkbaar met een rookgaskanalen systeem en dient onderhouden te worden om schoorsteenbranden te voorkomen.

Met de bovenstaande punten gaan we meer in op het 1 jarig onderhoud aan een pelletkachel. Wat we u ook willen meegeven is dat de levensduur van uw pelletkachel verminderd kan worden met kwalitatief mindere pelletkorrel. U kunt kwalitatief goede pelletkorrels herkennen aan:

1. EN+ A1 certificering

2. De pelletkorrels zijn licht van kleur.

Pellets zonder dit keurmerk kunnen schade aan uw pelletkachel richten. De pellets worden donkerder door toevoeging van loofhout en hardhout, daardoor wordt de samenstelling van het hout veranderd en moet de pelletkachel daar ook op afgesteld worden.

KAN IK ZELF MIJN PELLETKACHEL ONDERHOUDEN?

Wij raden u aan om het onderhoud uit te laten voeren door een gespecialiseerd bedrijf. Het is niet verplicht, maar fabrikanten (bijv. Nordic Fire) koppelen hun garantietermijn aan de tijdelijke onderhoudscyclus welke uitgevoerd moet worden door een gespecialiseerd bedrijf.

PELLETKACHEL LATEN ONDERHOUDEN

Naast dat wij advies geven over pelletkachels en ze ook monteren, onderhouden we jaarlijks honderden pelletkachels. Mocht u het onderhoud uit willen laten voeren, neem gerust contact met ons op en bespreek de datamogelijkheden voor onderhoud van uw pelletkachel.