In deze blog beschrijven wij de cruciale rol van onderhoud voor veilig stoken en leer meer over de gevaren van slecht onderhouden kachels in onze blog. Daarnaast geven wij ook praktische informatie over het onderhouden van verschillende soorten kachels, over het juist opstoken van een houtkachel en het gebruik van geschikt hout voor optimale prestaties!

Bij van Walsem hebben wij een breed assortiment aan kachels. Het onderhouden van deze kachels gebeurt echter niet altijd even zorgvuldig en kan gevaarlijke situaties opleveren.

 

ONDERHOUD HOUTKACHEL

Het juiste onderhoud van uw kachels is van groot belang als u schoorsteenbranden wil voorkomen. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht zijn er jaarlijks meer dan 200.000 schoorsteenbranden. Een schoorsteenbrand kan ontstaan wanneer de aanslag in de schoorsteen vlam vat. 

Bij aanslag in de schoorsteen moet u denken aan het zeer brandbare creosoot of roet. Creosoot is een teerachtig goedje wat bestaat uit onverbrande brandstof deeltjes die aan de binnenkant van de schoorsteen zitten. Uiteindelijk kan creosoot een teerachtige substantie vormen. Wanneer de temperatuur binnen de schoorsteen boven de 500 graden komt ontbrand de creosoot. Het gevolg van deze ontbranding is een schoorsteenbrand.

 

ONDERHOUD GASTOESTELLEN

Door het niet goed functioneren van de gashaard of verstoppingen in het rookkanaal kan er koolmonoxide ontstaan. Koolmonoxide staat ook wel bekend als de sluipmoordenaar en kan ernstige gevolgen hebben voor uw lichaam wanneer het wordt ingeademd. In 2017 waren er in totaal 203 slachtoffers gevallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. 

 

ONDERHOUD PELLETKACHEL

De meeste pelletkachels zijn voorzien van een urenregistratiesysteem die bijhoudt wanneer de pelletkachel onderhoud nodig heeft. Zodra deze onderhoudscyclus te ver overschreden wordt, zal de kachel in storing gaan. Niet tijdig onderhoud kan (onherstelbare) schade aan de pelletkachel veroorzaken. Ernstige vervuiling heeft al meerdere malen tot gevaarlijke situaties geleid.

UW KACHEL LATEN ONDERHOUDEN DOOR VAN WALSEM

 

ONDERHOUD GASHAARD

Voor het onderhouden van uw gashaard hebben wij specialisten in dienst die kennis hebben van zaken. Wat wordt er gedaan tijdens een onderhoudsbeurt? Om te beginnen worden de branders gereinigd. Vervolgens worden de afstellingen en de algehele werking van de gashaard gecontroleerd. Tot slot wordt het glas gereinigd.  Wij hebben hiervoor een abonnement systeem voor jaarlijks onderhoud, zodat u hier zelf niet meer naar om hoeft te kijken.

 

ONDERHOUD HOUTKACHEL

Bij het onderhoud van de houtkachel worden alle pakkingen gecontroleerd in de verbrandingskamer. Vervolgens wordt de luchtregeling nagekeken. Voor het reinigen van het rookgasafvoerkanaal (schoorsteenvegen) hebben wij diverse betrouwbare contacten die werken in de verschillende regio’s waarin wij opereren.

 

ONDERHOUD PELLETKACHEL

Bij het onderhoud van een pelletkachel worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd.

  • Het afvoerkanalen systeem in de haard (incl. de rookgas ventilator) wordt gereinigd. 
  • De sensoren worden gereinigd en gecontroleerd. 
  • De afstellingen van de pellet kachel worden gecontroleerd. 
  • De urenteller wordt gereset. 

Wanneer u zich bij ons in de maand november registreert voor een onderhoudsbeurt van een gas-, hout-, of pelletkachel, dan ontvangt u 10% korting op de normale tarieven. 

 

HOE STOOK JE DE KACHEL GOED OP?

Niet iedereen weet hoe je een kachel het best kan opsteken en daarom wil het nog weleens misgaan.De volgende factoren zijn van belang om een houtkachel goed te stoken.

 

GEBRUIK ALTIJD ONBEHANDELD EN SCHOON HOUT

Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te stoken in verband met de hoge concentratie geurstoffen die bij de verbranding vrijkomen. Deze geurstoffen worden in het algemeen als onaangenaam ervaren. De met geel en/of rood aangegeven houtsoorten worden als minder geschikt beoordeeld in verband met een relatief hoge asrest en fijnstof uitstoot. Daarnaast zijn deze houtsoorten minder geschikt omdat deze in een conventionele kachel te snel vergassen.

GEBRUIK ALTIJD DROOG HOUT

Het vochtpercentage van het hout moet ongeveer 15% zijn. Als het hout te nat is, kunt u geen juiste verbrandingstemperatuur krijgen wat voor veel rookontwikkeling zorgt. Als het hout te droog is, dan verbrandt het hout te snel. 

 

ONTSTEEK UW HAARD VOLGENDE ZWITSERSE STOOKMETHODE

Met de Zwitserse stookmethode steekt u het vuur van boven aan. Dit zorgt ten eerste voor een minimale rookontwikkeling. Ten tweede wordt het koude rookkanaal voorverwarmd. En de gassen en rook die vrijkomen uit het onderliggende hout wordt alvast na verbrand. In deze blog leest hoe u de Zwitserse stookmethode in zijn werking gaat. 

 

STOOK NIET BIJ MISTIG OF WINDSTIL WEER

De trek in uw schoorsteen is dan een stuk minder en daardoor kunnen rook en gassen zich minder snel verspreiden.

EEN KACHEL KOPEN

Heeft u genoeg van al die koude winterdagen die eraan zitten te komen en wilt u een kachel aanschaffen. Bekijk ons assortiment en neem gerust contact met ons op indien u vragen heeft.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »