Hoe kan ik het beste mijn houtkachel aansteken en stoken? Het is een vraag die u bezig kan houden. In Deel 1/2 lieten wij zien, na de kachel een aantal uren te laten branden, dat de kachelruit niet snel vies wordt en de houtvoorraad niet snel slinkt.
In het onderstaande artikel wordt allereerst uitgelegd dat het resultaat te maken heeft met "Het nieuwe stoken". Tijdens deze uitleg zal er dieper ingegaan worden op de zwitserse stookmethode waarin duidelijk wordt gemaakt hoe je op een milieuvriendelijke, efficiënte en effectieve manier de houtkachel kan aansteken.
Je hoort steeds meer over het Nieuwe Stoken, maar wat betekent het eigenlijk? Waarom wordt geadviseerd het Nieuwe Stoken te hanteren? In het onderstaande filmpje legt Benoît de Backer, werkzaam bij een van onze leveranciers, uit wat het Nieuwe stoken betekent en hoe je optimaal gebruik kan maken van je houthaard of kachel. (Geen zin om het filmpje te kijken? Lees dan de samenvatting onder het filmpje. Voor de volledige toelichting adviseren wij u het onderstaande filmpje te bekijken.)
Vier factoren die invloed hebben op uw houtstoken
Als u optimaal uw houthaard stookt heeft u ook veel meer plezier van uw houthaard. Want met het Nieuwe Stoken komt minder houtrook vrij (en daardoor beter voor het milieu) en u heeft een schonere kachelruit.
De volgende vier factoren hebben invloed op het houtstoken:
1. Het type toestel
De nieuwe houthaarden zijn voorzien van een nieuw verbrandingsysteem waar het rendement hoog is en de fijnstof wordt verminderd.
2. De kwaliteit van het rookkanaal
Bij een rookkanaal die goede trek heeft en goed geïsoleerd is, heb je minder rookontwikkeling. Laat je schoorsteen minimaal 1x per jaar vegen!
3. Kwaliteit van de brandstof
Wij adviseren u harde houtsoorten te nemen (zoals eik, berk of beuk) met een vochtpercentage van 10% tot 15%. Het heeft als positief gevolg dat je minder rookontwikkeling hebt.
4. De gebruiker
Door middel van het Nieuwe Stoken zorgt u ervoor dat u uw houthaard of kachel schoon en zuinig stookt.
Het Nieuwe Stoken
Het Nieuwe stoken gaat als volgt:
1. Wat heeft u nodig?
2. De houtkachel aansteken volgens de zwitserese stookmethode (dit wordt uitgelegd in een filmpje van slechts 2 minuten)
3. Tijdens het stoken
4. Einde van het stoken
Door het Nieuwe Stoken zal je je houtkachel zuinig, schoon en effeciënt stoken.
In dit krantenartikel adviseert ook brandweer Midden-Gelderland om de zwitserse stookmethode toe te passen:
Krantenartikel: Voorkom overlast door uw houtkachel op de juiste manier aan te steken.
Brandweer Gelderland-Midden adviseert u om uw schoorsteenkanaal schoon te houden en de houtkachel aan te steken met de Zwitserse methode. Met de Zwitserse methode stookt u veiliger en schoner.
Veel houtkachels worden aangestoken door een grote stapel hout en kranten in de kachel te leggen. Na het aansteken van de stapel ontstaat een groot en hard brandend vuur dat veel vieze rook veroorzaakt. Daarnaast brandt een grote hoeveelheid hout niet volledig. De brandweer raadt deze manier van stoken af en adviseert de houtkachel aan te steken door de Zwitserse methode toe te passen. Die methode wordt ook wel het ‘omgekeerde stoken’ genoemd.
Onder in de kachel komen grote houtblokken te liggen, daarop komen kleine houtjes die aangestoken worden. De methode zorgt er voor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en dat de rookontwikkeling minimaliseert.