In deze blog leest u meer over de levensduur van een houtkachel, hoe u weet wanneer de houtkachel versleten is en hoe u vroegtijdige slijtage kunt voorkomen. Lees snel verder om erachter te komen hoe u hiermee om kunt gaan. Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen over uw houtkachel? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
De gemiddelde levensduur van een houtkachel is 20 jaar. Dit is ten eerste gebaseerd op de slijtage aan onderdelen zoals kachelkoord (pakkingen), stookbodem, en de binnenkant van de verbrandingskamer (stook mantel).
Als het kachelkoord begint te slijten heeft het als gevolg dat leklucht ontstaat op plekken waar je het niet wilt hebben. Leklucht hindert een optimaal verbrandingsproces, waardoor de houtkachel een lager rendement, een beperkte regelbaarheid en een slechtere ruitspoeling krijgt. Deze aspecten hebben negatieve invloed op het milieu.
Ten tweede is de levensduur ook gebaseerd op het verbrandingssysteem van een houtkachel. Na 20 jaar is het verbrandingssysteem van een houtkachel dusdanig achterhaald dat er minder schoon en efficiënt gestookt kan worden, dan bij de nieuwe houtkachels. Dit kunt u terugzien in het CO-emissie percentage van de kachel. De nieuwe toestellen zitten op een CO-emissie van onder de 0,10% en op een energielabel A of hoger. Verouderde toestellen hebben een energielabel van C of lager.
1. Een kachelruit die snel vies wordt
Bij een versleten houtkachel is het lastig om de kachelruit schoon te houden. Het gevolg is dat na elke stookbeurt het glas schoongemaakt moet worden.
2. Minder warmteopbrengst met dezelfde hoeveelheid brandstof
Het rendement is verlaagd en daardoor is er meer brandstof nodig om de ruimte te verwarmen. Een voorbeeld: in het begin kon de ruimte met de houtkachel het gehele jaar gemakkelijk warm gestookt worden met vijf kuub hout. Na twintig jaar is hiervoor zeven kuub nodig. Aangezien er meer brandstof gestookt moet worden, heeft dit ook negatieve invloed op het milieu.
3. Meer uitstoot
Er is sprake van een verouderd verbranding systeem, waardoor het verbrandingsproces minder optimaal is. Dit heeft als gevolg dat er meer rookontwikkeling ontstaat en daardoor ook meer uitstoot, wat de kans op overlast in de omgeving verhoogt.
4. De regelbaarheid van de kachel is beperkter
Als de luchttoevoer lager wordt gezet, zodat er minder zuurstof de kachel in komt, dan is het een logisch gevolg als de kachel minder hard gaat branden. Bij een verouderde houtkachel blijft de kachel toch te hard doorbranden.
Bepaalde slijtageonderdelen zijn meestal vervangbaar en moeten ook vervangen worden als de veiligheid in het geding komt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de binnenkant van een kachel. Het is belangrijk om hier de kosten tegen de baten op te wegen.
Het kan zijn dat het kachelkoord of pakkingen in een verouderde kachel nog asbesthoudend is. Dit is schadelijk voor uw gezondheid. Als dit het geval is, dient de verouderde kachel vervangen te worden.
De verbrandingstechniek van een houtkachel is niet vervangbaar. Bij de verbrandingstechniek moet u denken aan o.a. luchttoevoerregeling. Een voorbeeld: bij de toestellen met de huidige verbrandingstechniek wordt de complete luchttoevoer geregeld door middel van één schuif. Bij oude toestellen gebeurt dit veelal met twee of drie luchtschuiven. Voor de gebruiker is bij de oude techniek lastig te bepalen op welk moment men welke luchtschuif moet bedienen. Bij de huidige verbrandingstechniek met één luchtschuif hoeft u zelf geen tijd te investeren in het regelen van de zuurstof om een optimale verbranding te krijgen. Daarnaast heeft u als voordeel dat u minder invloed kunt uitoefenen op het verbrandingsproces. Daardoor creëert u, wat betreft de zuurstoftoevoer, een optimale verbranding.
Met vroegtijdig bedoelen we binnen de levensduur van een houtkachel. De levensduur van een houtkachel is 20 jaar. Het is belangrijk om de verpakkingen te vervangen, eens in de 3 tot 5 jaar. Daarnaast is het van belang om de houtkachel niet boven zijn maximumvermogen te stoken. Je kunt hierbij de richtlijn van 1 kg hout bij 3 kW vermogen per uur aanhouden. Als de houtkachel 6 kW heeft, dan kunt u max. 2kg hout per uur in de kachel doen. Het is ook belangrijk om tijdig het as op de vlamkeerplaat in de kachel schoon te maken.
Als laatst is het belangrijk om het rookkanaal, de motor van de kachel, tijdig te laten reinigen en controleren. Hiermee zorgt u dat schadelijke stoffen in het rookkanaal tijdig worden verwijderd.
Als vakkundig specialist inspecteren wij regelmatig of een houtkachel gerepareerd dient te worden of dat vervanging noodzakelijk is. Aangezien de kachel een technisch product is, adviseren wij u dit ook door een specialist te laten doen.